Πορσελάνες
Χαρακτηριστικά
Οι πορσελάνες είναι κεραμικά υλικά τα οποία δημιουργούν οι τεχνίτες από τη θέρμανση υλικών. Κύριο συστατικό έχουν τον καολίνη που τον θερμαίνουν σε κλίβανο σε θερμοκρασίες ανάμεσα στους 1.200 και 1.400 °C. Η σκληρότητα, αντοχή και διαφάνεια της πορσελάνης σε σχέση με άλλα κεραμικά υλικά οφείλεται κυρίως στην υαλοποίηση. Καθώς και στο σχηματισμό ορυκτού μουλίτη στις υψηλές θερμοκρασίες. Αν και ο ορισμός ποικίλει, χωρίζεται η πορσελάνη σε τρεις κατηγορίες: τη μαλακή, τη σκληρή και τη κινεζική κοκκάλου. Η κατηγορία πορσελάνης εξαρτάται από τη σύνθεση της πάστας που χρησιμοποιήσαμε και τις συνθήκες παραγωγής.
Προέλευση
Οι πορσελάνες εξελίχθηκαν αργά στην Κίνα και τελικά τις τελειοποίησαν κάποια στιγμή περίπου 2.000 με 1.200 χρόνια πριν. Στη συνέχεια διαδόθηκε στις άλλες χώρες της Άπω Ανατολής και έπειτα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η διαδικασία κατασκευής είναι πιο απαιτητική σε σχέση με άλλα κεραμικά και συχνά θεωρούνταν πιο πολύτιμη από άλλα κεραμικά αγγεία για την αντοχή, τη λεπτότητα και το λευκό χρώμα. Συνδυάζεται καλά με βαφή και μπορεί να λάβει εύκολα σχήμα. Αποτέλεσμα είναι να έχει ευρεία διακοσμητική χρήση, από πιάτα μέχρι αγαλματίδια. Επίσης χρησιμοποιούμαι τη πορσελα΄νη ως μονωτικό και οικοδομικό υλικό, καθώς και στην οδοντιατρική )όψεις πορσελάνης).
Η ονομασία πορσελάνη προέρχεται από την παλιά ιταλική λέξη πορτσελάνα (porcellana), η οποία αναφέρεται σε ένα κοχύλι, με το οποίο μοιάζει στην εμφάνιση.
Από το χθες στο σήμερα
Παλιά, τα πορσελάνινα σερβίτσια ήταν ακριβά κομμάτια, τα οποία συνήθως πηγαίνανε από πάππου προς πάππου και τα χρησιμοποιούσαμε μια φορά το χρόνο σε κάποια εξαιρετική περίπτωση. Επομένως ο κάτοχος ενός τέτοιου σερβίτσιου δεν το χαιρόταν ποτέ και αναγκαζόταν να έχει πάντα ένα δεύτερο “καθημερινό” σερβίτσιο. Σήμερα, ορισμένες αξίες στη ζωή μας έχουν αλλάξει. Ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να χαίρεται το σπίτι του, να καλεί φίλους, να στολίζει ένα ωραίο τραπέζι, απολαμβάνοντας έτσι τόσο το φαγητό όσο και τη διακόσμηση. Έτσι ο σύγχρονος άνθρωπος δίνει μεγαλύτερη σημασιά στην καθημερινότητά του και προσπαθεί να την βελτιώσει με αυτές τις καθημερινές μικρές απολαύσεις.
Αφήστε μια απάντηση